Top 5 smartphone verkopers ongewijzigd in 2018

In 2018 zijn 4,1% minder smartphones verkocht dan in het jaar daarvoor, zo stelt marktonderzoeker IDC. De smartphone-markt is verzadigd aan het raken en over zijn hoogtepunt heen. Na jaren van groei lopen de telefoonverkopen terug. Marktleiders Samsung en Apple hebben hieronder te lijden. De drie Chinese merken in de top vijf groeien nog wel.

In 2018 verkocht Samsung 8% minder smartphones dan in 2017. Van 317 miljoen toestellen naar 292 miljoen. Nummer twee Apple verscheepte 208 miljoen in plaats van 215 miljoen. Een duidelijke daling. De Chinese, goedkopere, merken Huawei en Xiaomi groeiden nog wel onstuimig met ruim 30% en OPPO met 1%, maar onder deze top vijf vielen harde klappen.

telefoonmarkt2018

Bron: IDC

Fabrikanten als HTC, Sony en meer verloren bijna twintig procent in de categorie Others (de rest onder de top vijf). Vast niet alle merken verloren (wij gokken dat Nokia steeg), maar dat vertelt IDC niet.

Marktaandelen

Als je kijkt naar de marktaandelen, zie je dat Samsung 20% van de markt heeft, Apple bijna 15% en Huawei zit Apple op de hielen met 14,7%. Xiaomi en OPPO hebben ruimen 8% en de rest heeft eenderde van de markt.

Conclusie van de cijfers is dat mensen de meeste mensen wel een smartphone hebben zo langzamerhand en niet meer zo snel een nieuwe kopen (waarom zou je ook, als je telefoon van twee, drie jaar oud het nog prima doet). De nieuwigheid is ervan af en de markt verzadigd.

Reageer

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <br> <br /> <i> <b> <p>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • <img> elements are lazy-loaded.
Controlevraag tegen spam
n_euw-zeeland