Privacy instellen op Android en iOS: app machtigingen

doormatthijs

Privacy instellen op Android en iOS: app machtigingen

Zowel op Android als iOS heb je uitgebreide instellingen voor je privacy en kun je de machtigingen die apps hebben om activiteiten op je apparaat uit te voeren (camera/microfoon gebruiken), services te gebruiken (locatie) en toegang te krijgen tot foto’s, contacten en agenda intrekken of wijzigen.

Onder iOS 11 (iPhone en iPad) kun je dit vinden in de Instellingen-app onder het toepasselijke kopje Privacy (scroll wat naar beneden).

In Android 8.1 (wij gebruiken een kale – stock – Android versie, zonder schil zoals Samsung en anderen vaak toevoegen) vind je dit onder Instellingen | Apps en meldingen | App-machtigingen.

De meeste apps vragen niet voor niets toestemming om toegang tot je gegevens te krijgen of bepaalde services te gebruiken. Maar je kunt per categorie alle apps bekijken die machtigingen hebben en deze eventueel intrekken. Het kan zijn dat apps daardoor niet meer (goed) werken, maar dat merk je snel genoeg.

Kaarten, navigatie en hardloop- of wielren-apps hebben bijvoorbeeld toegang tot je Locatie nodig om zinvol te functioneren, maar Facebook, LinkedIn en WhatsApp bijvoorbeeld niet echt.

Apps als WhatsApp en Skype hebben toegang tot je contacten nodig zodat je chats of gesprekken met je vrienden, familie, kennissen en collega’s kunt beginnen, maar andere apps hebben misschien minder te zoeken in je contacten.

Camera en microfoon zijn noodzakelijk voor video- en audiobellen met WhatsApp en Skype. En als je met je bank-app QR codes wilt kunnen scannen moet je camera-toegang hebben.

Enzovoort. En als je zaken uitzet vragen de apps meestal wel weer opnieuw toestemming als ze bepaalde machtigingen nodig hebben. Je kunt in zowel Android als iOS eens kritisch alle machtigingen en toestemmingen doorlopen en zien wat apps allemaal van je willen en of dat terecht is.

 

 

 

Over de auteur

matthijs administrator

Geef een reactie