In maart plakt de maandelijkse beveiligingsupdate voor Android 8,  9 en 10 maar liefst 70 lekken dicht.

Kritiek lek in media codecs

In de Android-onderdelen Framework, Media Framework, System, Kernel components en FPC components zijn 21 kwetsbaarheden gerepareerd. Het ergste lek is een kritieke kwetsbaarheid in het Media Framework in Android dat misbruikt kan worden door schadelijke, speciaal geprepareerde audio- of video-bestanden. Dit lek wordt dichtgeplakt door een update voor de media codecs via Google Play.

48 lekken in Qualcomm componenten

Verder worden in de hardware-componenten van MediaTek en Qualcomm nog 49 lekken gerepareerd. 48 daarvan zitten in Qualcomm-onderdelen (processoren) die in Android-telefoons zitten.

De beveiligingsupdates voor maart worden door Google direct aan de eigen Pixel-telefoons aangeboden. Wanneer je deze update op andere Android-telefoons kunt ontvangen is - zoals altijd - afhankelijk van het update-beleid van de fabrikant van je smartphone. Nokia - dat Android One gebruikt - is bijvoorbeeld snel, budgetfabrikanten als Wiko en WileyFox heel langzaam.

Je kunt op veel Android-smartphones zien op welke datum de laatste beveiligingsupdate was onder Instellingen | Systeem | Geavanceerd | Systeemupdate. Bij Niveau van beveiligingspatch zie je dan de datum staan waarop je de laatste maandelijkse beveiligingsupdate hebt ontvangen.

Hoe up-to-date is jouw Android-toestel? Laat weten wat de laatste beveiligingsupdate op jouw toestel is in de reacties hieronder!

Uitleg

De beveiligingsupdates voor Android zijn vergelijkbaar met de maandelijkse updates van Microsoft voor Windows. Elke maand plakt Google lekken dicht in Android en stelt deze update beschikbaar aan telefoonfabrikanten als Samsung, Huawei, Sony, Alcatel, HTC, Motorola, LG, Acer, Wiko, Lenovo, General Mobile en Nokia.

Dit staat los van welke Android-versie je hebt: Android 8, 9 en 10 krijgen in principe allemaal maandelijkse beveiligingsupdates. Net zoals Windows 8.1 en 10 ook maandelijkse updates krijgen. De maandelijkse Windows updates worden echter via Microsoft geregeld en de maandelijkse beveiligingsupdates voor Android komen tot je via je telefoonfabrikant (niet rechtstreeks via Google), waardoor dit meestal langer duurt.

6 Reacties
Friday, March 6, 2020 Door matthijs

Reacties

jvdstegen (bezoeker)

Ik heb een Samsung S9 en die is niet zo snel met updates. Maar vorige maand is mijn Samsung S9 overgegaan van Android 9 naar Android 10, helaas is sindsdien de accu ontzettend snel leeg. Voorheen kon ik makkelijk 2 dagen met één acculading, nu kan ik nog niet eens één dag met een acculading uitkomen. Toestel is bijna onbruikbaar geworden. Als er 's avonds nog 39% lading inzit is hij 's morgens dood. Schandalig.

lemmort (bezoeker)

gebruik sinds dit jaar een nokia, omwille van de veiligheid, omdat deze toestellen werken op de pure android one versie en je elke maand de google update bekomt, wat je bij fabricanten met een eigen skin er bovenop absoluut niet kan zeggen.

WriTer (bezoeker)

Wat heb ik eraan, heb een Lenovo Motorola Moto G5 met Android 8.1 en mijn laatste update is van 1 februari 2019.
Krijg de melding als ik ernaar ga zoeken, Uw apparaat is up to date!

Anoniem (bezoeker)

Het wordt tijd dat de Consumentenautoriteit telefoonfabrikanten verplicht ook na twee jaar nog updates aan te bieden. Die graaiers doen dat expres om je te verleiden een nieuw duur toestel aan te schaffen.
Ik trap er niet in. Mijn Samsung Galaxy J3 2016 werkt ook zonder updates nog perfect.
Bank Apps doe ik uit veiligheidsoverwegingen sowieso niet aan. Wat kan je gebeuren. No sale graaiers.

fred (bezoeker)

samsung A50 laatste update1:februari2020g 2

Wanda (bezoeker)

De Samsung S10 heeft de update op 13 maart geïnstalleerd ook al was de update eerder beschikbaar ging er de dagen ervoor iets mis bij het updaten in de nacht...

Reageren

Deze vraag is om spam te voorkomen

Uit welk land komt deze site?