De updates voor iOS en iPadOS 13, die september 2019 uitgebracht zijn, vind je hieronder op een rijtje. Je iPhone en iPad updaten kan 'over the air' (via wifi) onder Instellingen | Algemeen | Software-update. Voor de iPad heeft Apple speciaal iPadOS ontwikkeld, dat dit jaar voor het eerst verschenen is.

Je kunt ook via iTunes (of in Finder vanaf macOS Catalina dat oktober 2019 verschijnt) bijwerken als je te weinig ruimte hebt op je iPhone of iPad! Sluit in dat geval je iPhone of iPad aan op je pc of Mac. Het is handig om eerst een backup te maken in iCloud of via iTunes op je pc of Mac - mocht er iets misgaan - en om je iPhone of iPad aan de oplader te leggen (lees hier meer instructies).

13.7 (1 september 2020)

Afgelopen dinsdag zijn iOS en iPadOS 13.7 verschenen. Dit zijn onderhoudsupdates voor Apples mobiele besturingssystemen waarin enkele niet nadere gespecificeerde problemen worden verholpen. Ook is het systeem voor het bijhouden van COVID-19 (Corona) blootstellingsmeldingen verbeterd. In principe kan je iPhone nu ook zonder extra geïnstalleerde app bijhouden of je in de buurt bent geweest van iemand die besmet is met Corona. Vooralsnog werkt dit echter alleen in sommige delen van de Verenigde Staten, in Nederland (nog?) niet!

In Nederland is sowieso de CoronaMelder-app van de overheid nog niet landelijk vrijgegeven. Alleen een test-versie werkt nu in bepaalde delen van Oost-Nederland. De landelijke introductie in Nederland volgt pas nadat de Tweede en Eerste Kamer hebben ingestemd met de Corona-noodwet. En dan heb je dus nog wel de aparte CoronaMelder-app nodig!

In iOS en iPadOS 13.7 worden voorzover bekend geen beveiligingslekken dichtgeplakt dus updaten is niet heel dringen.

13.6.1 (12 augustus 2020)

Op 12 augustus zijn iOS en iPadOS 13.6.1 uitgebracht. Dit zijn onderhoudsupdates voor Apples mobiele besturingssystemen waarin enkele problemen worden verholpen. Zo is de groene waas waar sommige schermen last van hadden verdwenen. Ook worden overbodige systeembestanden weer automatisch opgeruimd op je iPhone of iPad als je te weinig ruimte had.

13.6 (15 juli 2020)

Op 15 juli zijn iOS en iPadOS 13.6 verschenen. Deze updates voor Apples mobiele besturingssystemen voor iPhone en iPad voegen digitale autosleutels toe (zodat je met je telefoon je auto kunt openen en starten) en enkele categorieën in de Gezondheid-app.

In iOS en iPadOS 13.6 worden verder problemen opgelost, verbeteringen doorgevoerd en 52 lekken dichtgeplakt in onder andere Kernel, WebKit, Mail en Audio.

13.5.1 (1 juni 2020)

Op 1 juni zijn iOS en iPadOS 13.5.1 verschenen. Dit zijn beveiligingsupdates voor Apples mobiele besturingssystemen waarin een kwetsbaarheid wordt verholpen waardoor iPhones en iPads door een jailbreak opengebroken konden worden en er ongeoorloofde apps geïnstalleerd konden worden. Dit is nu verholpen.

13.5 (20 mei 2020)

Op 20 mei zijn iOS en iPadOS 13.5 uitgebracht. Deze updates voor Apples mobiele besturingssystemen voor iPhone en iPad voeren de 'Exposure Notification API' in: een project waarvoor Apple met Google heeft samengewerkt om een zo privacyvriendelijk mogelijk detectiesysteem - via bluetooth -  te ontwikkelen waardoor je meldingen kunt krijgen als je in de buurt bent geweest bij Covid-19 patiënten.

Dit systeem werkt alleen bij speciaal door Apple en Google goedgekeurde overheidsapps. In Nederland is het ministerie van VWS zo'n app aan het ontwikkelen. Zo'n app is niet verplicht - en als je geen app installeert dan kan de functionaliteit ook niet aangezet worden.

In iOS en iPadOS 13.5 worden verder fouten opgelost, verbeteringen doorgevoerd en 45 lekken dichtgeplakt. Enkele ernstige zaten in bluetooth en de Mail-app.

13.4.1 (7 april 2020)

Op 7 april zijn iOS en iPadOS 13.4.1 verschenen. Deze kleine updates voor Apples mobiele besturingssystemen voor iPhone en iPad zorgen ervoor dat je weer moet oude iOS-toestellen (iOS 9 en lager) kunt FaceTimen. Ook is een probleem met Bluetooth in de Instellingen opgelost. Beveiligingslekken worden niet dichtgeplakt in deze uitgave.

13.4 (24 maart 2020)

Afgelopen dinsdag zijn iOS en iPadOS 13.4 verschenen. In deze update voor Apples mobiele besturingssystemen voor de iPhone en iPad worden enkele nieuwe functies geïntroduceerd.

Zo kun je mappen in iCloud Drive nu met anderen delen via de Bestanden-app (druk lang op een map in iCloud Drive, kies Deel - Voeg personen toe).

Ook zijn er negen nieuwe memoji-smileys en heeft de Mail-app onderaan weer de uitgebreidere menubalk met vier opties: mail verwijderen, verplaatsen, beantwoorden of schrijven.

Verder worden diverse problemen opgelost in iOS 13.4, onder andere met Mail, Herinneringen en Safari. Ten slotte worden 30 beveiligingslekken dichtgeplakt in iOS 13.4. De meeste lekken die verholpen worden zitten in browser Safari en zijn WebKit-motor.

13.3.1 (28 januari 2020)

Gisteravond zijn iOS en iPadOS 13.3.1 uitgebracht. Dit zijn kleine onderhouds- en beveiligingsupdates die problemen oplossen en ook 23 lekken repareren.

De fouten die opgelost worden zitten in onder andere Mail, FaceTime en de communicatielimieten in Schermtijd. Lekken worden dichtgeplakt in onder meer de Kernel, Berichten-app, FaceTime, Mail en Safari.

Ten slotte is er een nieuwe functie toegevoegd: als je een iPhone 11 hebt met U1 Ultra Wideband chip (die 'GPS in je woonkamer' mogelijk maakt voor AirDrop of - in de nabije toekomst - het terugvinden en lokaliseren van voorwerpen die je een 'tag' geeft) dan kun je nu de locatiediensten hiervoor uitschakelen onder Instellingen | Privacy | Locatievoorzieningen | Systeem (onderaan) - Netwerken en draadloos (schakelaar uitzetten). Alles voor de privacy.

13.3 (10 december 2019)

Afgelopen dinsdag zijn iOS en iPadOS 13.3 verschenen. Dit zijn onderhoudsupdates die ook 14 lekken repareren in iOS en iPadOS.

Nieuwe functionaliteit is beperkt tot communicatielimieten in Schermtijd (voor jezelf of voor Ouderlijk toezicht) waarbij je kunt instellen met wie jij of je kinderen FaceTimen, Berichten sturen of bellen tijdens toegestane of apparaatvrije tijd. Dit werkt helaas (nog) niet voor apps van derde partijen (zoals WhatsApp).

Verder worden foutjes opgelost in Foto's, Mail en Telefoon. Ook kun je nu als je een filmpje inkort in de Foto's app dit bewaren als een nieuwe video.

13.2.3 (18 november 2019)

Maandag zijn iOS en iPadOS 13.2.3 uitgebracht. Dit zijn onderhoudsupdates enkele problemen verhelpen. Zo moet de zoekfunctie op iOS en binnen Mail, Notities en Bestanden weer goed werken. Ook moeten bijlagen in Berichten weer worden weergegeven en nieuwe mailtjes in Mail correct worden binnengehaald. Beveiligingslekken worden niet dichtgeplakt in deze versie.

13.2.2 (7 november 2019)

Donderdag zijn iOS en iPadOS 13.2.2 verschenen (versie 13.2.1 is overgeslagen). Dit is een onderhoudsupdate die enkele fouten oplost. Met name is het probleem aangepakt dat apps die op de achtergrond draaien onverwacht werden stopgezet. Hierdoor konden achtergrondtaken niet uitgevoerd worden en moesten apps vaker opnieuw starten. Verder zijn enkele mobiele verbindingsproblemen en andere fouten gerepareerd.

13.2 (28 oktober 2019)

Gisteren zijn iOS en iPadOS 13.2 verschenen. Dit is een grotere update voor iOS en iPadOS 13 die enkele nieuwe functies brengt.

Zo kunnen mensen met de iPhone 11 of 11 Pro nu gebruik maken van DeepFusion als ze foto's maken. Deze machine-learning-techniek zorgt automatisch voor gedetailleerdere foto's met minder ruis - vooral als het donkerder is.

Ook worden er meer dan zeventig nieuwe emoji's meegeleverd in iOS 13.2, zoals flamingo, gapende smiley, rolstoelen, vlieger, ijsblokje, stinkdier, ui, knoflook, zwembroek, badpak, pleister, bijl, banjo, boter, balletschoen, jojo, parachute, gehoorapparaat en meer (bekijk alle nieuwe emoji's). Tevens kun je nu alle mogelijke combinaties van mannen en vrouwen met verschillende huidskleuren maken.

deleteAls lang een app ingedrukt houdt kun je nu direct via het contextmenu de app verwijderen (zie afbeelding). Maar als je dat leuker vindt kun je ook nog op het kruisje klikken...

AirPods (draadloze oortjes) kunnen nu berichten aankondigen en worden de AirPods Pro ondersteund. En er zijn verbeteringen voor de Woning-app met veilige video voor HomeKit en verbeteringen voor routers die geschikt zijn voor HomeKit.

Meer privacy bij Siri

Verder kun je er nu voor zorgen dat Apple-medewerkers je Siri- en dicteergeschiedenis niet meer kunnen beluisteren (waar enkele maanden geleden ophef over was). Ga naar Instellingen | Siri en zoeken | Siri- en dicteergeschiedenis en klik op Verwijder Siri- en dicteergeschiedenis. Onder Instellingen | Privacy | Analyse en verbeteringen (helemaal onderaan) kun je de schakelaar bij Verbeter Siri en dicteren uitzetten om geen audiogegevens met Apple te delen.

In iOS 13.2 worden ook enkele fouten gerepareerd, waaronder de volgende:

 • wachtwoorden konden soms niet automatischworden ingevuld in apps
 • in Berichten-app werd soms een telefoonnummer weergegeven in plaats van een naam
 • markeringen (op bijvoorbeeld foto's) werden soms niet bewaard
 • bewaarde notities verdwenen soms (tijdelijk)
 • iCloud-backup werd soms niet voltooid

Ten slotte worden er nog beveiligingslekken dichtgeplakt.

iOS 12.4.3 voor oude iPhones en iPads

Mooi is ook dat de iPhone 5S (uit 2013!), iPhone 6, iPad Air en iPad mini 2 en 3 nog niet vergeten zijn door Apple. Ook deze oude apparaten - die geen iOS 13 meer krijgen - ontvangen nog beveiligingsupdates. iOS 12.4.3 plakt eveneens lekken dicht voor deze toestellen.

Interessant zal zijn om te zien hoe lang Apple de oude toestellen nog beveiligingsupdates geeft. Ze krijgen niet de nieuwste iOS-versie (dus geen nieuwe functies) maar blijven wel veilig met deze pleisters. Misschien dat Apple het model van macOS volgt. Geen grote updates meer voor oude (meer dan vijf jaar) apparaten maar wel nog een tijdje beveiligingsupdates.

13.1.3 (15 oktober 2019)

Gisteren zijn iOS en iPadOS 13.1.3 uitgebracht. Dit is al de vierde update iOS en iPadOS 13 - dat duidelijk nogal wat fouten bevatte bij de uitgave. In deze versie worden weer diverse problemen opgelost met:

 • bij inkomend gesprek geen beltoon of trilling
 • uitnodigingen voor een vergadering in Mail
 • gegevens in de app Gezondheid niet correct werden weergegeven nadat de tijd was aangepast voor wintertijd
 • opnamen in Dictafoon niet gedownload na het terugzetten van een iCloud-reservekopie
 • apps niet gedownload na het terugzetten van een iCloud-reservekopie
 • problemen met koppelen en meldingen Apple Watch
 • Bluetooth-verbinding in bepaalde voertuigen verbroken
 • verbeterde betrouwbaarheid van de verbinding met Bluetooth-gehoorapparaten en -koptelefoons
 • verbeterde prestaties bij het starten van apps die Game Center gebruiken

Er worden geen beveiligingslekken gerepareerd in deze updates.

13.1.2 (30 september 2019)

Gisteravond zijn iOS en iPadOS 13.1.2 verschenen. Dit is de derde update in een week die Apple uitbrengt voor iOS en iPadOS. In deze uitgaven worden diverse fouten opgelost:

 • Camera werkt niet in sommige situaties
 • Soms niet functionerende zaklamp
 • Probleem met schermcalibratie
 • Probleem met indicatie progressie iCloud Backup
 • Probleem met loskoppelen bluetooth bij CarPlay

Er worden geen beveiligingslekken in deze updates.

13.1.1 (27 september 2019)

Gisteravond zijn iOS en iPadOS 13.1.1 uitgebracht. Dit is een beveiligings- en onderhoudsupdate die de volgende problemen verhelpt:

 • Beveiligingslek met toetsenborden van derde partijen opgelost
 • batterij kan sneller leeglopen
 • Herinneringen kunnen langzaam synchroniseren
 • Sandbox-lek gefixt
 • terugzetten van backup werkt weer
 • probleem met uitschakelen Safari zoeksuggesties
 • probleem met herkenning Siri verzoeken

13.1 (24 september 2019)

iOS 13.1 is - na vijf dagen! - de eerste update voor iOS 13 hierin wordt nieuwe functionaliteit toegevoegd en worden problemen opgelost. Apple was iOS 13.1 al een tijdje aan het testen  - voordat iOS 13 er zelfs was - dus vandaar dat de update nu zo snel beschikbaar. Ook is de eerste versie van het afgesplitste iPadOS 13.1 - speciaal voor iPad - uitgebracht.

Nieuwe functies zijn:

 • Voorgestelde automatiseringen in de Opdrachten-app op basis van je dagelijkse routines
 • Automatisering in de Woning-app (als je meer smart apparaten hebt) door middel van integratie van Opdrachten
 • Geschatte aankomsttijd delen in Kaarten-app
 • Met AirDrop op iPhone 11 kun je wijzen naar degene met wie je bestanden wilt delen (dankzij de U1-chip voor Ultra Wideband technologie)
 • Geoptimaliseerd opladen om veroudering batterij tegen te gaan (als je iPhone 's nachts aan de oplader ligt wordt deze tot 80% opgeladen en pas 's ochtends vroeg naar 100% gebracht)
 • Energiebeheer voor iPhone Xr en Xs

Foutoplossingen:

 • Aantal problemen in Mail-app opgelost
 • Weergave memoji's en foto's in Berichten-app verbeterd
 • Fouten met delen lijsten in Herinneringen-app hersteld
 • Verjaardagen werden meerdere keren weergegeven in Agenda
 • Problemen met inloggen Apple ID en uitloggen iCloud
 • Fouten met toetsenbord (QuickType) en spellingcontrole
 • Diverse problemen met CarPlay

Ten slotte worden beveiligingslekken dichtgeplakt in iOS en iPadOS 13.1.

16 Reacties
Friday, September 4, 2020 Door matthijs

Reacties

jvdstegen (bezoeker)

Heb iPadOS 13.1 nu ook op de iPad gekregen, ziet er goed uit, maar bij de AppStore is de updateknop verdwenen, waardoor ik nu niet meer kan zien of mijn apps up-to-date zijn en ik kan dus niet meer met één druk op de knop naar updates voor mijn apps zoeken. Heel vervelend en zeer slordig.

Jeroen (bezoeker)

Dan moet je rechtsboven op het icoon met het poppetje klikken (Account) en dan naar beneden scrollen.

jvdstegen (bezoeker)

Bedankt, heb het gevonden.

Teun (bezoeker)

Ik dacht dat alles wat Apple uitbrengt perfect is.

Ed (bezoeker)

Sinds IOS 13 kan ik geen icoon meer verplaatsen! Ingedrukt houden werkt, het slepen ook maar het icoon lijkt niet op zijn nieuwe plek te willen blijven staan. Zodra ik de homeknop indruk is ie weer terug op z’n oude plek.

Gerrit K (bezoeker)

Na de update 13.1.2 op mijn Ipad kan ik geen verbinding meer maken via de WIFI. De code is 100% goed. In het verleden behoefde ik geen verbinding te maken, nu echter wel, maar het lukt niet. Ik heb herstel gedaan van alle instellingen en van het netwerk, maar geen resultaat.
Is er iemand die dit herkent en eventueel een oplossing heeft. Ipad is ook uitermate traag.

Tina (bezoeker)

Hallo Gerrit,
Ik heb orecies dezelfde oroblemen. Heb nig geen oplossing gebonden. Ben jij ondertussen “wijzer” geworden? Zo ja zou je mij dan kunnen helpen?
Dank,
Groet.

Bubbels100 (bezoeker)

Na de update naar iPad os 13.1.3 doen zich de volgende problemen/ ongemakken voor:
De app van AliExpress werkt niet meer, blijft hangen op inloggen
Rechtstreeks Inloggen websites met DigiD werkt niet meer, moet nu een koppelende invoeren met sms code.
De widgets op het beginscherm zijn niet meer over de hele breedte, maar een half scherm
Als je in Safari een schuifbeweging maakt, wordt het scherm in tweeën gedeeld, zeer irritant.
Blij met de update??? NEE ECHT NIET. Ik hoop dat het snel teruggedraaid wordt.

Janny van Dijk (bezoeker)

Bij mij werkt de app van aliexpress niet meer ,krijg blank veld

Lea (bezoeker)

Na update software versie 13.1.3 van IPad Air 2 worden in mijn mail sommige berichten niet meer gedownload van server, kan dan enkel nog de titel lezen.
In Safari wordt inderdaad zoals hierboven reeds vermeld het scherm in 2 verdeeld.
Ben helemaal niet tevreden over deze update.

Len (bezoeker)

Webpagina’s crashen of traag geladen. Snap t niet meer, cookies enz opgeruimd maar t probleem blijft zich herhalen. Nooit eerder dit soort problemen gehad voor deze laatste update.

Serena (bezoeker)

Sinds de ios uodate 13.2.2 heb ik een probleem met openen van een nieuwskrant, wanneer ik op het artikel klik krijg ik nu alleen een mini strookje aan de rechterzijde te zien ipv op volledig scherm. Wie weet wat ik kan doen om dit terug te draaien?

Bedankt, Serena

Jack (bezoeker)

Na update 13.2.2 laat mijn iPhone 6s Plus heel traag plaatjes. Verder webpagina’s ook stuk trager met het lezen van nieuws berichten in kranten.
Kan dit worden hersteld want is gewoon een drama

Karen (bezoeker)

Na de update 13.3 op
iPhone 6S gaat mn telefoon wel over maar als ik opneem hoor ik niets en de ander hoort mij ook niet. Als ik zelf iemand bel, hetzelfde probleem, hoor niet eens dat de telefoon overgaat.

Help, Hoe te verhelpen?

Peter (bezoeker)

Sind ios 13.3 is mn ipad air 2 extreem traag met openen van apps, mn iphone 8 heeft dit niet.
Hopelijk lossen ze het op voor eind januari want zonder verandering verleng ik dan naar android toestellen.

Miran (bezoeker)

Mijn iPad gaat steeds terug naar het beginscherm sinds iOS 13.1

Reageren

Deze vraag is om spam te voorkomen

Wat is het eerste woord van de naam van deze site?