De Britse consumentenbond Which luidt de noodklok: een miljard Android-toestellen die wereldwijd nog gebruikt worden krijgen - soms al heel lang - geen beveiligingsupdates meer. Dit betekent dat deze telefoons en tablets onveilig zijn om te gebruiken omdat er diverse lekken inzitten die niet meer dichtgeplakt worden.

Android 7 of ouder niet veilig meer

Hierdoor kan er in principe malware op de toestellen staan, kunnen gegevens, wachtwoorden en meer gestolen worden en banktransacties onderschept worden. Niet veilig voor dagelijks gebruik dus. Het vervelende is dat veel, vooral goedkopere, Android-toestellen maar heel kort beveiligingsupdates krijgen.

Soms gaat dit zo ver dat net verkochte oudere modellen van telefoons al geen updates meer krijgen als ze uit de winkel komen. Twee jaar is sinds 2018 het minimum dat Google voor Android telefoons vereist wat betreft beveiligingsupdates, maar vroeger was dit echter lang niet altijd zo.

Je kunt er nu vanuit gaan dat als je een Android-telefoon of tablet hebt met Android 7 of eerder dat je geen updates meer krijgt. Alleen Android 8, 9 en 10 krijgen nog maandelijkse updates van Google.

Controleer jouw Android-versie

Je kunt op veel Android-smartphones zien op welke datum de laatste beveiligingsupdate was onder Instellingen | Systeem | Geavanceerd | Systeemupdate. Bij Niveau van beveiligingspatch zie je dan de datum staan waarop je de laatste maandelijkse beveiligingsupdate hebt ontvangen.

Bij iPhones en iPads is de situatie een stuk beter: deze krijgen minimaal vijf jaar updates (en ook nieuwe functies). En de iPhone 5S uit 2013 krijgt na 6,5 half jaar zelfs nog altijd beveiligingsupdates.

6 Reacties
Monday, March 9, 2020 Door matthijs

Reacties

Jip (bezoeker)

Mijn Samsung galaxy a8 ook niet up to date te krijgen en Ubuntu toch past er nog niet op helaas...

jvdstegen (bezoeker)

Ik heb nu een Samsung S9 welke net een update naar Android 10 heeft gehad maar daarna de accu dusdanig snel leeg laat lopen dat het toestel voor mij niet meer is te gebruiken. Ik ga binnenkort de nieuwe iPhone SE 2 kopen. Kleine telefoon met een in verhouding grote accu en 5 jaar updates! Voor mij geen Android meer.

Wim (bezoeker)

Als je nu een oudere tablet of telefoon hebt die nog prima werkt, moet je 'm dan maar in de kliko gooien? Juist in deze tijd wordt men zich ervan bewust dat men zuiniger moet zijn met grondstoffen e.d. Er moet Europese wetgeving komen die fabrikanten verplicht minstens 5 jaar security updates te geven.

Anoniem (bezoeker)

Galaxy Tab A, een paar maand geleden gekocht en nu al geen beveiligingsupdates meer. Ongelooflijk slechte service van Samsung ..

WriTer (bezoeker)

Heb er eentje met Android 8.1 en krijg al meer dan een jaar geen updates meer.

Willem de Bruin (bezoeker)

Ik heb een samsung J6 en die is 1 1/2 jaar oud en de laatste beveiliging dateert van mei 2018 mijn echtgenote heeft dezelfde telefoon en die heeft al 3 nieuwe updates ontvangen, hoe kan dit.

Reageren

Deze vraag is om spam te voorkomen

Wat is het eerste woord van de naam van deze site?