Er is veel ophef over Google Assistent sinds de Belgische omroep VRT ontdekte dat per ongeluk opgenomen privé-gesprekken beluisterd worden door medewerkers van Google. De digitale assistent denkt regelmatig 'Hey Google' of 'OK Google' gehoord te hebben en neemt dan geluidsfragmenten op die later geanalyseerd kunnen worden door Google-medewerkers voor de verbetering van Google Assistent.

Je privé-gesprekken of slaapkamergeheimen kunnen dus beluisterd worden door mensen als je Google Assistent gebruikt met 'OK Google' op je Android-telefoon of -tablet. Maar je kunt dit natuurlijk ook uitzetten.

Hoe kun je het afluisteren door Google stopzetten?

Er zijn diverse vrij lastig te vinden instellingen voor de Google-app en Google Assistent die met spraakinvoer te maken hebben. In plaats van deze allemaal op te zoeken en uit te schakelen kun je ook met één simpele instelling Google het meeluisteren onmogelijk maken in Android 9 (voor Android 6 en hoger: Ga naar Instellingen | Apps, tik op de Google-app en tik op Machtigingen).

1. Ga naar Instellingen | Apps en meldingen | Geavanceerd | App-machtigingen | Microfoon

2. Zet het schakelaartje naast Google uit

googlemicrofoon

Je krijgt dan een melding dat het kan zijn dat bepaalde basisfuncties op je apparaat niet meer werken (dat klopt: praten tegen Google). Klik op Toch weigeren.

weigeren

Google heeft nu geen machtiging meer om naar de microfoon van je Android-toestel te luisteren. Als je nu op de Google Assistent-knop (Home) tikt dan krijg je de volgende melding:

geen audio opname

Google en Google Assistent kunnen geen audio meer opnemen, dus kunnen je niet horen. Zet een vinkje bij Niet meer vragen en Klik Weigeren.

Je kunt Google Assistent wel blijven gebruiken, maar je moet dan (zoek)opdrachten intypen.

Google is zo doof gemaakt en kan - voor zover bekend is - niet meer onbedoeld gesprekken opnemen en doorsturen naar de servers van Google.

7 Reacties
Thursday, July 11, 2019 Door matthijs

Reacties

Anoniem (bezoeker)

Heeft iedereen dan Android 9? Ik heb niets aan deze uitleg.

matthijs

Zoek naar App-machtigingen in de Instellingen en je zult de Microfoon-machtiging kunnen vinden. Of: ga naar Instellingen |  Apps en tik op de Google-app. Tik daarna op Machtigingen.

Bert v.d. W. (bezoeker)

@Matthijs
Bedankt voor de tip!!

Anonieme medeb… (bezoeker)

Als je niet kan lezen heb je aan eender welke tekst niets.
Wat staat er achter Android 9 tussen de haakjes, (aaah andere versies)

FredJ (bezoeker)

Ik gebruik de Google Home mini, speelt daarmee hetzelfde probleem van meeluisteren en kan ik dit ook ergens uitzetten?

Patrick BOSCART (bezoeker)

Is het niet eenvoudiger het microfoontje op het toestel uit te schakelen?

G. (bezoeker)

Micro uitschakelen in Google app heeft negatieve gevolgen in de Waze app alhoewel in deze app de micro nog over machtiging beschikt. Wil Google zo vermijden dat al teveel privacy minded people actie ondernemen?

Reageren

Deze vraag is om spam te voorkomen

Wat is het eerste woord van de naam van deze site?